Ebedi Takvim






Çorbalar Hakkında

14 Nisan 2016 Perşembe



Sulu bir yemek olan çorba, genellikle, tavuk suyu, et suyu, balık suyu, ya da sade su ile hazırlanmaktadır. Hayvansal yağ ile lezzet lendirilir ise daha güzel olması muhtemel olan çorbanın, bitkisel yağlarla da hazırlanabileceğini belirtmemiz gerekmektedir. Çorbanın içerisine sebze; ya da baklagillerin ilave edilebileceği gibi, zaman zaman pirinç; veya şehriye ile de çorba hazırlanabileceğini belirtmeyi unutmamalıyız elbette.

Çorba hakkında bilgi vermeye devam ederken şunu da belirtmeliyiz ki: soğuk havalarda çorba tüketiminin artmasının nedeni, çorbanın sıcak iken tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle çorba tariflerinin de kolay olduğunu düşünecek olursak, özellikle kış aylarında, çorba, pek çok ev hanımı için en gözde yemekler arasında yer almaktadır. Çorba hakkında bilgi verirken şunu da belirtmemiz gerekir: çorba tariflerini oldukça ucuza mal edebilmek olanaklıdır. Bu nedenle de, dar gelirli olan pek çok insan, çorba hazırlamayı kendisi için alışkanlık haline getirmiştir. Çorbalar, ev hanımının isteğine göre, zaman zaman çok ucuza mal edilebilmektedirler.

Çorba hakkında bilgi verirken şunu da belirtmemiz gerekir ki: çorba tarifleri uygun olarak seçildiği takdirde, yedi aylık bebeklere içirilebilir, seksen yaşındaki yaşlılara da çorba tüketimi önerilir. Çünkü çorbanın hem sindirimi kolaydır; hem de çorba tüketimi için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır…



Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelen besin olan çorba, deriyi nemlendirmenin yanı sıra mideyi de rahatlatıyor. Doyurucu olma özelliği olan çorba aynı zamanda kronik hastalıklarla da savaşıyor.

Bütün ülkelerin özel bir çorbası mutlaka vardır. Yapılan araştırmalar gösterdi ki, enerji yoğunluğunu düşürerek bireylerin sağlıklarını koruyacak, kronik hastalıklara karşı önlem almayı sağlayacak, vücut suyunu artırarak deride kurumayı önleyecek ve midede gerginliği azaltacak en ideal besin çorbadır. Besleyici değeri bu kadar yüksek olan ve bir öğünde daha çok tokluk sağlayan bir başka yemek türü yok. Biz nasıl sağlıklı ve çeşitli salatalar tüketilmesini öneriyorsak çorbalar için de aynı önerilerimiz geçerli. Ben de son 10 yıldır öğle ve akşam öğünlerime bir kase çorba içerek başlıyorum. Çorba kaşıkla yenildiği, ağızda çiğneme yapıldığı için doygunluk hissini ağızda başlatıyor. Midenin çeperini sıcak bir dalga ile kapladığından dolayı da midede asit salınımını engelliyor. Mideyi sonradan gelecek yiyeceklerin sindirimine hazırlıyor. 

Kansere karşı koruyucu 
Birçok çalışma sağlıklı beslenme ile alınan vitamin ve mineralin, ailesinde meme kanseri olan ve düzenli fitoöstrojen desteği kullanan 83 bin kadında yapılan bir çalışmada, destek yerine yaşam değişikliği önerilerinin yapılmasının kansere karşı daha çok koruyucu olacağını bildirmiştir. Sağlıklı, kanser koruyucu diyeti ise araştırmacılar; daha az alkol alımı, daha fazla sebze, meyve, süt ürünleri, balık ve çorba tüketmek olarak tanımlıyorlar. Çorbanın yanında bir zeytinyağlı yemek ve et tüketirseniz bir dilim ekmek size yetiyor.

HAZIR ÇORBA SAĞLIKSIZ DEĞİL
Ben besin endüstrisine güvenen bir beslenme uzmanıyım. Aradığım iki önemli kriter var; ürün nereden alınıyor ve nasıl hazırlanıyor? Benim beslenme uzmanı olmam bir tüketici olduğum gerçeğini değiştirmiyor. Ben de herkesle aynı marketten alışveriş yapıyorum, yeni ürünleri merak ediyorum, ürünlerin etiketlerini okuyorum. Eğer sebzeyi mevsiminde alıyor, kaliteli şekilde ayırıyor, uygun şekilde tıpkı ev tarhanası gibi kurutuyorsa ben o çorbayı tüketiyorum. Herkesi kendimiz gibi düşünmememiz lazım. Restoranlarda servis edilen çorbaların çoğunun hazır olduğunu da hatırlatmalıyım.






Paylaş

0 yorum:

takvim